Kreiranje kvalitetnog sadržaja, njegova objava i praćenje predstavlja neizostavni deo digitalne marketinške strategije. U građevinarstvu je postalo veoma bitno koristiti marketing sadržaja kao načina informisanja i edukacije, dobijanja poverenja i privlačenja ciljane publike.

Današnji kupci očekuju i traže kvalitetan sadržaj i informacije na internetu, a na vama je da mu ga i pružite.

Šta je marketing sadržaja?

Marketing sadržaja (eng. content marketing), pojednostavljeno, predstavlja objavljivanje tekstova (blog postova, studije slučaja, uputstava…), video materijala, infografika, newslettera i ostalog sadržaja sa ciljem da se zainteresovanima pruže korisne i kredibilne infomacije o uslugama i proizvodima koji rešavanju probleme, o njihovim pravilnim načinima upotrebe, o uštedi energije ili vremena potrebnog za instalaciju, usklađenosti sa standardima i zakonima, o ekološkim prednostima i sl.

Ovaj sadržaj mora da bude tačan, tehnički ispravan, razumljiv ali i, što je veoma bitno, kreiran na zanimljiv način. Mora da privuče, ali i da održi pažnju i interesovanje ciljane publike.

U ovom sadržaju vi ne nastojite da prodajete vaše proizvode i usluge, vi nudite informacije i savete, dajete vrednost i ne očekujete ništa zauzvrat.

Čudno, zar ne?

Zapravo, ovakav koncept vam izuzetno pomaže da izgradite poverenje, razvijete odnose, privučete pažnju i generišete potencijalne klijente odgovarajući upravo na pitanja vaše publike.

Objavom unikatnog, kvalitetnog i relevantnog sadržaja, u pravom formatu, kroz obabrane kanale, postajete kredibilni i autoritativni za teme iz vaše oblasti poslovanja. Ujedno se i bolje rangirate na internet pretraživačima i privlačite još veću publiku. I tako vaša kompanija, proizvod ili brend vremenom dobijaju na ceni.

Ono šta je veoma važno, kvalitetan sadržaj će biti izazov vašim postojećim kupcima da se ponovo vrate na vaš sajt, saznaju još nešto, nađu još neko rešenje, savet ili proizvod.

Kako funkcioniše marketing sadržaja u građevinarstvu?

Svaki proizvođač i pružalac usluga u građevinarstvu koji želi aktivno prisustvo na internetu mora veoma ozbiljno da shvati marketing sadržaja.

Naime, arhitekti, projektanti, investitori, izvođači, trgovci… svi su aktivni u traženju informacija o proizvodima i uslugama na internetu. Tamo je puno informacija i velika konkurencija obzirom da su se neke kompanije već opredelile za strategiju marketinga sadržaja.

Sadržaj koji nudite bi trebalo da prvobitno privuče pažnju publike i izazove interesovanje za vaš proizvod ili uslugu. To bi trebalo da joj pomogne da poželi vaš proizvod kao rešenje problema, donese odluku o kupovini i preuzme akciju po tom pitanju.

I na kraju, pridobiti i sačuvati lojalnost kupca je svakako i najveća vrednost marketinga sadržaja.

Marketing sadržaja

Na ilustraciji možete da vidite faze kroz koje bi vaša publika trebalo da prođe, a pravi sadržaj bi trebalo da dovede do akcije i lojalnosti što veći deo publike.

Korak po korak do realizacije

  • Precizno definišite svoju ciljanu publiku i sva njihova pitanja u vezi vašeg proizvoda ili usluge.

  • Odredite najbolje načine da odgovorite na ova pitanja i rešite njihove probleme.

  • Napravite relevantan sadržaj i postanite pouzdan i autoritativan izvor informacija iz vaše oblasti.

  • Izgradite svoje prisustvo na mreži, distribuirajte svoj sadržaj na različitim kanalima i formatima.

  • Pored toga što će da se informiše i edukuje, potencijalni kupac se na kraju uz pomoć vašeg sadržaja konvertuje u kupca vaših proizvoda i usluga.

A kako to praktično izgleda?

Na primer, proizvodite proizvod namenjen izolaciji objekata. Vaš proizvod ima veoma dobre karakteristike ali nešto veću cenu od konkurenata na tržištu.

Šta raditi?

Ciljana publika i pitanja

Ciljana publika u ovom slučaju su projektanti, investitori i fizička lica (krajnji kupci). Svaka od ovih grupa ima svoje posebnosti.

Projektantima, kako bi uneli vaš proizvod u projekat, će biti bitne informacije o tehničkim karakteristikama, posedovanju određenih sertifikata i atesta, tehničkih ograničenja vezanih za načine ugradnje, uticaj na estetiku fasade i sl.

Investitore sa druge strane zanima ekonomska isplativost investiranja u vaš proizvod u odnosu na konkurentske. Da li će dobiti veću vrednost završene nekretnine (kroz veću energetsku efikasnost), da li će dobiti veću korisnu površinu objekata i sl.

Fizička lica koja traže rešenje termoizolacije svojih kuća ili stanova postavljaće malo drugačija pitanja. Fokusiraće se na cenu proizvoda, da li im se isplati ulaganje u vaš proizvod, koliko će da uštede u grejanju, da li mogu sami da ugrađuju vaš proizvod i kako se to radi, da li mogu da ga ugrade sa unutrašnje strane zida jer žive u stanu…

Odgovori i rešenja problema

Na sva ova pitanja možete da pružite odgovore kroz sadržaj koji će biti svakom delu vaše ciljne grupe posebno prilagođen.

Projektantima ćete pružiti sadržaj kroz tehničke kataloge, primere tehničkih rešenja na ražličitim pozicijama objekata, kompatibilnosti vašeg proizvoda sa različitim fasadnim rešenjima.

Investitorima se možete obratiti uz pomoć preračuna uštede energije i povećanja energetske efikasnosti zgrada, prikaze uticaja povećanja vrednosti nekretnine korišćenjem vašeg proizvoda, eventualne uštede u debljini fasadnog zida i povećanja upotrebne površine.

Fizičkim licima ponudite pregršt sadržaja koji će ih upoznati sa konkretnim rešenjima za specifične slučajeve izolacije stambenih objekata, savetima kako da najefikasnije rešavaju probleme sa izolacijom, načinima ugradnje izolacije i „uradi sam“ uputstvima.

Na primer, savet i uputstvo o tome kako da izolujete fasadni zid sa unutrašnje strane neće možda biti preterano interesantan projektantima ili investitorima, ali će veoma značiti velikom broju stanara zgrada u kojima je loše urađena termoizolacija.

Takođe, pratićete čitanost objavljenih sadržaja, komentare i pitanja koja se postavljanju u vezi sa obrađivanim temama. Na njih ćete odgovarati ali i kreirati nove sadržaje uzimajući u obzir nedoumice vaše publike.

Relevantan sadržaj i pouzdan izvor informacija

Sadržaj koji kreirate mora da bude pouzdan i stručan, on vas definiše kao eksperte iz oblasti izolacije u građevinarstvu, kod publike kreira sliku o vama kao kredibilnom i pouzdanom izvoru informacija. Uliva poverenje u vašu kompaniju.

Ali, da ponovimo, u ovim sadržajima ne prodajete proizvod, nudite samo rešenja, savete i odgovore.

Kada vas dožive kao stručnu i kredibilnu kompaniju iz oblasti izolacije, projektanti, izvođači radova i kupci će želeti da sarađuju sa vama i da kupuju i ugrađuju vaše proizvode.

Distribucija sadržaja

Svaka od ovih grupa publike zbog svojih specifičnosti zahteva posebnu pažnju kod kreiranja, odabira vrste, ali i distribucije sadržaja.

Da bi vaš sadržaj došao do željene publike neophodno je da omogućite njegovu distribuciju kroz viša kanala.

Pored objave sadržaja na blogu kompanijskog sajta, vaš sadržaj ćete objavljivati i oglašavati na društvenim mrežama, slati ga registrovanim korisnicima vašeg newslettera, postavljati na informativne i specijalizovane portale.

Konvertovanje u kupca

Ponudili ste ciljanoj publici kredibilan i koristan sadržaj, predstavili ste se kao kompanija koja je stručna u oblasti termoizolacije objekata, stekli poverenje vaše publike.

Odlično, a šta sa tim?

Ponudite vaše kontakt podatke sa pozivom da vam se obrate za sve dodatne nedoumice i pitanja, konkretne probleme koje imaju iz vašeg polja delovanja.

Daćete vaše predloge i savete, postavićete linkove ka stranicama vaših proizvoda i usluga, a vaš proizvod će biti logičan izbor kao rešenje problema.

I vaša publika se konvertuje u vaše kupce.

Zapamtite, najveći deo vaše publike u trenutku konzumiranja vašeg objavljenog sadržaja verovatno nisu kupci. Suština je u tome da im vi budete prvi izbor u trenutku kada se odluče za kupovinu.

Ne, ovo nije kraj

Marketing sadržaja bi trebao da bude od vitalnog značaja za poslovanje kompanija iz oblasti građevinarstva. Neke kompanije su to veoma dobro razumele i ulažu dosta resursa u njegov razvoj.

Njegova moć je u mogućnosti podizanja svesti o brendu, povećanju saobraćaja vašeg sajta i, najvažnije, generisanju velikog broja potencijalnih klijenata.

Definisanje efikasne strategije marketinga sadržaja za građevinske kompanije je veoma kompleksan proces koga treba pažljivo planirati i realizovati.

Ovim tekstom smo samo hteli da napravimo prvi korak ka upoznavanju sa ovim veoma značajnim marketinškim konceptom.

Potrebne konsultacije?

Kontaktirajte nas za sva pitanja i nedoumice koje imate u vezi digitalnog marketinga vaše kompanije.

Planirate da unapredite prodaju, privučete više klijenata, ili jednostavno želite veću prepoznatljivost i zastupljenost vašeg brenda…

Stojimo vam na raspolaganju.

Infonet Group

Digitalni Marketing

Infonet group
Želite da mi vas kontaktiramo?
Pošaljite nam vaše podatke i bićete kontaktirani sa naše strane u najkraćem roku.

Podaci se dostavljaju u cilju kontaktiranja.